Díky, Činoheráku. Jste morální vítězové!

31/03/2014 / Martin Nosek

Víme, že to sem zcela nepatří, ale jsme toho plni a kdo zná Ústí ví, že pokud se někdo zeptal "kam mám v Ústí zajít", odpověď byla vždycky "do Činoheráku na Střekov". V tomto prostoru, divadle, kulturním stánku, perfektním baru jsme strávili uplynulých 6 let. To divadlo formovalo všechno, od naší nálady, tvorby až po pořádný uchlastaný dny.

Magistrátní hyeny se zkrátka na začátku roku 2014 rozhodli, že divadlo zničí. Klasická dramata typu Revizor nebo Nepřítel lidu si vztahovali na sebe. Ono je to totiž až moc připomínalo. A tak od května 2013 kuli plán, jak divadlo definitivně pohřbít. Udělali to fikaně: nejdřív vyměnili správní radu, poté nekomunikovali, pak naoko schválili navýšení rozpočtu (použili ale slovíčko Činohra, místo Činoherní divadlo města...), v lednu vypsali grant, do kterého se divadlo ale z formálních důvodů nemohlo přihlásit. A vzhledem k tomu, že mělo peníze jen na uhrazení závazků za leden, přestalo hrát. Zvedla se obrovská vlna podpory, magistrát ale své drama chtěl dohrát až do konce. Jednání k ničemu nevedla, neformální setkání s radním Dlouhým, režisérem tohoto představení, slibovala jisté výsledky. To by ovšem tenhle had musel dodržet to, co slíbil. 3.3. zastupitelstvo města rozhodlo, že nechá stávající scénu zaniknout. V Ústí se 5.3. konala největší demonstrace od roku 1989, na kterou přišlo cca. 1500 lidí (tisk uváděl 700, to byl záměrně zkreslená informace Městské policie). Včera se definitivně uzavřel kruh. Herci obdivuhodně odmítli podepsat nové smlouvy, které odporovaly zákoníku práce! Navíc čtyřem z nich smlouva nabídnuta nebyla. Těm, kteří město nejvíce kritizovali. Divadlo končí, ale tato událost zvedla nebývalou vlnu podpory, která vedla přesně k tomu, čeho se stávající výkvět hyen radních nejvíce obává. K aktivizaci občanské společnosti ve městě. Za poslední týden hraní do divadla přišlo cca. 3000 lidí. My nekončíme, budeme bojovat dál, až do konce.

Na uplynulých koncertech od Havlíčkova Brodu přes Liberec až do Nymburka, všude jste se nás na ústeckou situaci ptali. Jsme hrdý na to, že máme kolem sebe takový fanoušky. Není vám to jedno. A toho si vážíme. Děkujeme za pomoc a podporu, Houba jede dál a tohle nás ještě posílilo. Bijeme na poplach! Marticek

Diskuze

Kontaktujte nás

Kapela Houba vznikla v roce 1995 na troskách grind/punkové kapely SRPŠ (http://www.bandzone.cz/srps). Již v roce 1996 Houba odehrála více jak 20 koncertů a o rok později natočila první nahrávku „Fičící Pes“ (1997). Druhé demo následovalo ve stejném roce („Hnus fialovej“) a kapela se naplno rozjela po České Republice. V roce 1999 vychází deska „Pan Káč“, jako první natočené v plzeňském studiu AVIK.

  • Adresa: Masarykova 217, Ústí nad Labem
  • Booking: marticek.houba@gmail.com
  • Booking:m.nosek@email.cz
  • Mobil: +420-606-226-621

Aktuální galerie

go-top